Herbestemming Kerk Braamt

Braamt

 

Met de herbestemming van de kerk in Braamt naar 7 appartementen is er vooral naar gestreefd om het gebouw nog steeds het middelpunt van Braamt te laten zijn. Dit vanuit stedenbouwkundig oogpunt alsmede door het feit dat het gebouw grenst aan het nieuw ingerichte dorpsplein. Dat betekent ook dat met het veranderen van de functie er aan de buitenzijde geen ingrijpende veranderingen zullen plaats vinden, de oorspronkelijke bestemming blijft zichtbaar.

De entree van de kerk wordt ook de entree van de centrale hal voor de 7 appartementen. Bij het maken van een nieuwe indeling in de kerk is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande elementen, zoals kolommen, zichtbare hellende daken de hoge ruimtes en waar mogelijk bestaande ramen en deuren. Via de bestaande entree van de kerk komt men nog steeds in de centrale midden gang van het oorspronkelijke gebouw, de nieuwe appartementen hebben allemaal hun voordeur aan deze gang, waardoor de appartementen ook allemaal naar de buitengevel gericht zijn. Om te voldoen aan de eisen qua o.a. daglichttoetreding moesten grotere sparingen in de gevels gemaakt worden. Deze nieuwe openingen zitten op de plaatsen van de oude ramen, zodat de schade aan de gevels beperkt blijft en het bestaande ritme niet verstoord wordt.

De appartementen zijn zo ontworpen dat ze levensloopbestendig zijn d.w.z. alle basisfuncties, zoals woonkamer, keuken, berging maar ook de hoofdslaapkamer en de badkamer zijn op de begane grond gesitueerd, ook de aangrenzende tuin bij de appartementen is rechtstreeks vanuit het appartement bereikbaar. Naast een kleine berging in ieder appartement is er in de voormalige sacristie een eigen berging beschikbaar.

Opdrachtgever
Stichting Dorpshuis
Locatie
Braamt
Type
verbouw
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning