woonzorgcentrum De Zonnekamp

Zelhem

Een nieuw gebouw met het oude vertrouwde gevoel

De villa’s in het groen. De mooie, statige gebouwen begonnen in 2013 op een stuk papier van architect Arnoo Holleman. Nu zijn ontwerp wordt gevuld door de cliënten die er langzaam hun plekje vinden, gaan we terug met de architect.

Dit is heel bijzonder

Hoe is het om het nu in gebruik te zien? Arnoo: “Geweldig! Dit is echt heel bijzonder. Als we beginnen met tekenen, dan is een gebouw er in ons hoofd eigenlijk al. Het is geweldig dat anderen het nu ook kunnen zien. Als we nu met de medewerkers van Markenheem rondlopen, dan zien we dat het goed voelt wat we samen hebben bedacht.”

Architect met bouwschoenen

Voor de architect die samen met zijn compagnon zijn kantoor in Zelhem heeft, is dit niet het eerste bezoek aan de villa’s. Arnoo: “We zitten in hetzelfde dorp, dus ik ben regelmatig uit enthousiasme even gaan kijken.” Als architect bleef hij nauw betrokken bij de realisatie van zijn ontwerp. Arnoo: ”We zijn geen bedrijf dat het ontwerp over de schutting gooit en vervolgens in een net pak op het openingsfeestje verschijnt. We hebben gewoon bouwschoenen. De bouw is een dynamisch proces waarvan je de finetuning op locatie doet. De kleur van de voegen, de afdekking van de dakpannen; daar hebben we op de bouw samen naar gekeken. Meedenken is mijn vak.”

Het is goed

Tevreden kijkt hij rond: “Je ziet terug dat het met zorg ontworpen is. De verhoudingen voelen goed, de constructies zijn weloverwogen en op de bouw is alles goed uitgerijpt. De gemiddelde gebruiker voelt dat misschien niet, maar dat is juist goed. Als je schoenen te groot zijn, dan slof je. Als ze te klein zijn, dan knellen ze. Maar als ze goed zijn, dan merk je niets. Dan is het goed. De oude Zonnekamp was één groot gebouw met eindeloze gangen; een soort instellingsgebouw. Bewoners hoefden eigenlijk nooit meer naar buiten. De nieuwe Zonnekamp is een groep gebouwen waartussen mensen in een beschermde omgeving lekker kunnen rondkuieren. Dat konden we alleen doen omdat Markenheem daarin gelooft. We hebben het gebouw echt samen ontworpen. En nog steeds, want de villa’s worden straks nog veel mooier met een prachtige tuin.  De omgeving maakt het straks af.

Opdrachtgever
Markenheem
Locatie
Zelhem
Type
woonzorgcentrum
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning, Werktekening, Bouwbegeleiding