selectie Design & Build scholencluster, Brummen

Brummen

Situatie
Het gebouw staat met zijn gezicht naar de straat en centraal op de kavel. Aan de voorzijde is plaats voor een gecombineerd schoolplein/Kiss&Ride-zone die qua gebruik strikt worden gescheiden.

Plattegrond
Via een eigen entree zijn de diverse leerpleinen met aangrenzende lokalen bereikbaar. De onderbouw kan direct vanuit het lokaal naar buiten toe. De transparante wand tussen het leerplein en lokaal wordt slim ingezet om de flexibiliteit van het lokaal te vergroten. Door de schuifpui open te zetten kan het lokaal worden vergroot richting het leerplein, tevens zijn in de gangwand de garderobe nissen aangebracht. Via daklichten komt er daglicht binnen bij de interne leerpleinen.
De algemene ruimtes van beide scholen hebben veel interactie met elkaar en zijn daarom in het hart van het gebouw geclusterd, rondom de podiumtrap. Hier bevindt zich de dubbelhoge speelzaal en de centrale hal die door middel van een flexibele wand van elkaar gescheiden kunnen worden of juist als een grote multifunctionele ruimte gebruikt kan worden. De loungeruimte bevindt zich direct naast deze multifunctionele ruimte. De lift en de brede podiumtrap verbindt de begane grond met de verdieping waar zich de bovenbouw van de Oecumenische school bevindt, tevens heeft de podiumtrap veel vaste zitplekken en studieplekken voor beide scholen.
Het kinderdagverblijf heeft transparante gevels zodat er voor iedereen zicht naar buiten mogelijk is. Een eigen buitenruimte die volledig afgesloten is van de overige schoolpleinen, maar wel direct aansluit op de ruimtes van het kinderdagverblijf. De speelzaal en de centrale hal zijn ook voor het kinderdagverblijf eenvoudig via de gang bereikbaar.

Gevel
De goed geïsoleerde gevel is voor beide scholen uitgevoerd in een eigen type gevelsteen. De kaders verschillen per school van kleur en accentueren de entrees en geven beide scholen een eigen identiteit, terwijl het overkoepelende groene sedumdak en de donkerbruine plint van het gebouw, de kleuren in de pui van het centrale gedeelte de twee scholen met elkaar verbindt en samen doet smelten.

Opdrachtgever
Gemeente Brummen
Locatie
Brummen
Type
2 basisscholen met kinderdagverblijf
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp