woonhuis met bijgebouw in het buitengebied

Zelhem

Kloeke architectuur, duidelijke vormen met ingetogen details, bij de combinatie van meerdere gebouwen een heldere compositie en hiƫrarchie in de gebouwen, en een duidelijk en eenvoudig materiaal gebruik. Kenmerken die bij het ontwerp van deze woning met bijgebouw in het buitengebied van Zelhem een rol speelden.

Veel van de bestaande boerderijen in het buitengebied voldoen ook aan deze criteria. Een nieuwbouw in het buitengebied zal altijd in eerste instantie als zodanig herkenbaar zijn, maar zal zich op een zekere manier toch ook moeten voegen in het bestaande beeld.
Met andere woorden geen villa in het buitengebied, dat is wat de opdrachtgevers voor ogen hadden.

Het programma is verdeeld over een woonhuis en een bijgebouw. Deze zijn onderling verbonden door een tussenlid, waarbij het gebruik van de zwarte houten geveldelen er voor zorgt dat de gebouwen los van elkaar gehouden worden.

Zowel het woonhuis als ook het bijgebouw heeft een eenvoudige hoofdvorm met een zadeldak, waarbij de woning zich door een grotere nokhoogte en de toepassing van dakschilden net even onderscheidt van het bijgebouw. Dit onderscheid wordt extra onderstreept door het haaks op elkaar plaatsen van de dakrichtingen. Een ingreep t.p.v. van de entree van de woning is te zien als een eenvoudige verbijzondering, een uitvergroting van een dakkapel.

Over het gebruik van materialen en kleuren kan men kort zijn, een mix van traditionele materialen met een eigentijds kleurgebruik, de rieten dakbedekking is een veel voorkomende dakbedekking in deze omgeving. De in eerste instantie misschien wat afwijkende lichte kleur voor de gevels bleek bij nader onderzoek toch een veel voorkomende kleur voor boerderijen rondom Zelhem te zijn, zeker in combinatie met een trasraam in donkergrijs schilderwerk, bij dit plan omgezet in een donkere bijna zwarte baksteen. Door de toepassing van antracietgrijs voor de kozijnen, deuren en de luiken kreeg het plan de door de opdrachtgevers gewenste eigentijdse uitstraling.

Opdrachtgever
particulier
Locatie
Zelhem
Type
vrijstaand woonhuis
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp
Aanvraag omgevingsvergunning