tuinpaviljoen

Zelhem

In 2000 hebben wij voor de opdrachtgever het ontwerp gemaakt voor de verbouw van een T-boerderij inclusief bijgebouwen in het buitengebied van Zelhem. Met behoud van het oorspronkelijke karakter van de boerderij maar met een knipoog naar eigentijdse toevoegingen werd e.e.a. destijds aangepakt.
Met name de mix van traditie en moderne accenten sprak de opdrachtgever toen zeer aan.

Ruim 12 later, zaten we weer met de opdrachtgever om de tafel. Geen uitbreiding van de woning o.i.d., dat was niet nodig, de kinderen waren inmiddels de deur uit en het huis is dus ruim genoeg.

Er speelde echter iets heel anders. Doordat de woonkamer met het aangrenzende terras op het zuidwesten gesitueerd is word er maar heel zelden gebruikt gemaakt van het terras. De tuinarchitect heeft destijds voor een zeer open tuinplan gekozen om zo het landschap letterlijk tot aan de woning te laten grenzen en is het uitzicht op het terras heel wijds. Maar de wind blijft roet in het eten gooien als de opdrachtgever buiten wil zitten en tevens zou men de tuinmeubelen het liefst het gehele jaar buiten laten staan.

Luifels, windschermen, veranda’s of een serre waren voor de opdrachtgever niet de passende oplossingen. De opdrachtgever wilde in de winter ook vrijuitzicht hebben vanuit de woonkamer en een eventueel bouwwerk mocht geen licht wegnemen in de woning. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het ontwerpen van een tuinpaviljoen.

Het uiteindelijke ontwerp van het tuinpaviljoen is een poging om de aanwezigheid tot een minimum te beperken. Het geeft onderdak aan de tuinmeubels, het is toch een soort windscherm en het laat nog steeds het uitzicht vanuit de woning over het landschap toe. Doordat het vrijstaat van de woning is het zeker geen uitbreiding en geeft je zelfs bij slecht weer het gevoel midden in het landschap te kunnen zijn.

Aan twee stalen liggers hangt het dak, de bestaande bestrating van het terras loopt door in het paviljoen, slechts de glazen schuifdeuren vormen de grens tussen open en dicht. Door de draagconstructie naar buiten te plaatsen en door het ontbreken van hoekstijlen is het zicht rondom vrij. Tevens kunnen de glaspanelen in iedere gewenste richting schuiven en is de grens tussen open en dicht komen te vervallen.

Voor de bouw zijn geen nieuwe materialen toegevoegd, maar zijn slechts materialen gebruikt die ook al aanwezig waren in de overige bouwwerken zoals glas, zink en betontegels.

Opdrachtgever
anoniem
Locatie
Zelhem
Type
tuinpaviljoen
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp