Verbouw & nieuwbouw woonhuis

Etten

Ruim 10 jaar geleden kocht de familie deze woning in het buitengebied bij Etten. Dat was ook het moment van de eerste verbouwing, de oorspronkelijke bungalow werd aan de achterzijde uitgebreid met een berging en een royale keuken. Tevens werd toen een aanzet gemaakt voor een nieuw tuinplan.

Toen wij in 2012 werden benaderd voor een nieuwe aanpassing aan de woning hadden de bewoners de woning en de omgeving goed leren kennen en leren waarderen. Zij konden tijdens een eerste kennismakingsgesprek heel duidelijk aangeven wat zij nog zouden willen aanpassen.
Aanpassingen in relatie met de omgeving, de omliggende weilanden en een extra hobbyruimte voor de kinderen bleken hoog op het wensenlijstje te staan.

Bij de eerste verbouwing werd het bovengrondse gedeelte van een garage al wel gesloopt, maar bleef de kelder destijds gehandhaafd. Door het verval van het terrein stond deze kelder bij regen al snel onder water en was dus niet meer bruikbaar. De bestaande kelder is verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe, ruime en waterdichte kelder die direct vanuit de woning bereikbaar is.
Door het verval in het terrein heeft de kelder ramen gekregen die net over het aangrenzende weiland uitkijken en is er een lichte ruimte ontstaan die direct vanuit de vergrote woonkeuken bereikbaar is.

Op de begane grond is de woonkeuken vergroot waardoor de bestaande eettafel meer ruimte kreeg. Tevens zijn er grote raampartijen opgenomen waardoor het uitzicht en het contact met buiten maximaal geworden is. In het verlengde van de trap naar de nieuwe kelder is een groot raam opgenomen die licht geeft op de trap maar ook een stuk van de omgeving omkaderd als een grote foto.

Het merendeel van de gevels van de bestaande woning bleef ongewijzigd, wel werd er een extra dakkapel geplaatst op het dak van de eerdere uitbreiding. Hierdoor is er een extra kamer gecreƫerd, maar ook is er hierdoor voor de dochters het zicht op de nieuwe paardenstal mogelijk gemaakt.
Bij de materiaalkeuzes van de uitbreiding c.q. aanpassing is voor ingetogen materialen gekozen die op een natuurlijke manier mooi zullen verouderen. De dakkapel werd geheel in zink uitgevoerd. Aan de zijde van de uitbreiding werd gekozen voor onbehandeld hout als afwerking, dit zal op den duur vergrijzen. Ook voor de aangrenzende terrassen en trappen in de tuin is voor onbehandeld hout gekozen. Hierdoor gaan uitbouw en terrein naadloos in elkaar over en de grote monumentale kastanje is op deze manier onderdeel van het gehele ontwerp.

Ook de paardenstal heeft eenzelfde houten gevelafwerking gekregen als de uitbreiding.

Opdrachtgever
anoniem
Locatie
Etten
Type
vrijstaand woonhuis
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp
Aanvraag omgevingsvergunning