duurzame en energiezuinige woningen

Zutphen

In de duurzame wijk Leesten-Oost zijn 42 energieneutrale starterswoningen
gebouwd.

Bij het maken van de plannen voor het ontwerp van de woningen in het plan Leesten Oost, hebben er voor mij altijd een aantal thema’s een belangrijke rol gespeeld, naast het ontwerpen van duurzame en energiezuinige woningen, moesten het zeker ook woningen worden die de toekomstige bewoners zouden aanspreken. Individualiteit in de architectuur met een hedendaagse uitstraling, eventuele keuze mogelijkheden qua materiaal en een diversiteit aan woningtypes stonden daarbij voorop.

(Volgens de Zutphense wethouder Rik de Lange voldeed het plan het beste aan
alle criteria die gesteld zijn door de gemeente. Architektengroep Gelderland
maakt deel uit van een consortium van zeven regionale partijen die de woningen
gezamenlijk realiseren en is daarbij verantwoordelijk voor het ontwerp en
de engineering van de huizen.)

Het plan bestaat uit een 4 tal woningtypes, van bijzondere “kopwoningen” met o.a. een slaapkamer op de begane grond of als duplex uitgevoerd, deze woningen hebben een houten gevelafwerking zijn de begrenzing van het plan langs de Bakerstraat. De woningen aan de rustige woonstraatjes zijn allemaal noord- zuid gericht en maken op die manier optimaal gebruik van de zon als energiebron. Bij deze woningen krijgen de toekomstige bewoners de keuze uit een aantal kleuren baksteen voor de gevels, zijn er keuzes qua de indeling van de gevels en kan men de indeling van de woningen nog aanpassen, men kan zijn woning dus een eigen uitstraling meegeven.

Bij eindwoningen aan de Potstraat hebben de bewoners de zelfde keuzes qua materiaal, indeling van de gevel en plattegrond varianten als aan de woonstraatjes, met name de ramen en de kleurkeuze van de baksteen aan de kopgevels zorgen voor een bijzonder individueel tintje aan deze woningen.
De bergingen en de terreinafscheidingen, maar ook de toepassing van zonnecollectoren hebben we onderdeel laten worden van de totale uitstraling van het plan, waardoor het plan duidelijk één geheel is geworden, met veel ruimte voor de wensen van u als toekomstige bewoners.

Opdrachtgever
Van Campen Bouwgroep b.v.
Locatie
Zutphen
Type
energiezuinige woningen
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning, Werktekening, Bouwbegeleiding