verbouw voormalige dagloners boerderijtje

Barchem

Situatie
In het buitengebied van Barchem, staat dit voormalige dagloners boerderijtje op een perceel van circa 4000 m2, de laatste jaren bewoond door een oudere dame,cwas het geheel aan het oog onttrokken door hagen, leek het geheel in een soort Doornroosje slaap te zijn gevallen. Als eerste werden de coniferen hagen en het onderhout tussen de bomen weggehaald. Tevens werd gekeken waar het uitzicht vanaf het kavel verstrekt kon worden, op die plaatsen zijn ook enkele bomen gerooid. Een nieuwe half hoge beukenhaag aan de voorzijde en een oprit met poort met grind zorgen voor een passend beeld in deze landelijke omgeving. Door de borders met Cortenstaal randen en eigentijdse verlichtingselement zie je dat

Op het kavel stond oorspronkelijk alleen het boerderijtje, daarbij is later een betonnen bijgebouw geplaatst, qua compositie stonden de gebouwen prima t.o.v. elkaar, echter is het bijgebouw vervangen door een qua uitstraling beter passende houten schuur.

Bebouwing
Het bestaande volume van het bestaande boerderijtje is behouden, maar bleek te klein voor het programma van eisen van de opdrachtgevers, vandaar dat er aan de linkerzijde een soort “klompenhok” als aanbouw is gemaakt, met een houten gevelafwerking zodat duidelijk is dat het hierbij om een uitbreiding gaat.
Aan de voorzijde hebben we vastgehouden aan de oorspronkelijke uitstraling, maar in de zijgevels en de achtergevel zijn duidelijke zichtbare ingrepen gedaan, te weten grote glasopeningen die een optimaal uitzicht over de weilanden mogelijk maken en licht in het interieur halen.

Het nieuwe bijgebouw met zijn zwarte houten gevelafwerking vraagt niet om aandacht, biedt veel extra ruimte als berging en gastenverblijf , maar maakt wel de compositie van beide gebouwen compleet.

Interieur
De grootste ingrepen hebben plaats gevonden in het interieur, als concept voor het boerderijtje werd gekozen voor een grote mate van openheid, geheel passend bij het gebruik als vakantiewoning. Om die openheid te accentueren is er gekozen voor een beperkt aantal kleuren c.q. materialen, te weten wit voor wanden, deuren, inbouwkasten, kookeiland en plafonds, overal lichtgrijze gietvloeren en zwart als accent voor de vrijstaande kachel en het grote kozijn in de zijgevel en het dakvlak. Ook met de meubilering is spaarzaam omgegaan om zo zoveel mogelijk ruimte te hebben.

Opdrachtgever
anoniem
Locatie
Barchem
Type
woonboerderij
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp
Aanvraag omgevingsvergunning