10 rijwoningen

Silvolde

Bij de opzet van het definitieve ontwerp zijn de kaders van het stedenbouwkundig plan aangehouden, zoals de situering van de woningentrees, goothoogte, nokrichting, dakaccenten en uitstraling van de diverse woningtypes. Het plan omvat twee bouwblokken met elk drie huurwoningen, twee bouwblokken met twee halfvrijstaande woningen en twee vrije kavels die buiten de opdracht vallen. In de situatie is aandacht besteed aan de situering van de bouwblokken evenals de positie van de dwarskappen. Om te voorkomen dat de twee bouwblokken van drie, zich als een vlakke straatwand gaan profileren, is het rechter bouwblok één meter naar achteren geplaatst. Tevens wordt hierdoor de zijgevel van het linker bouwblok prominenter.

Het definitieve ontwerp streeft naar een eenheid in het gehele plan, maar met een geheel eigen uitstraling per woningtype, waardoor er een prettige variatie ontstaat in het plan. Deze eenheid vindt men terug in de materialisatie, het kleurgebruik en de detaillering van de woningen. Hierdoor ontstaat er een soort architectuurfamilie. Om een meer individueler tintje te kunnen geven aan de basis-plattegronden van de halfvrijstaande woningen, worden er een aantal opties aangeboden.

Met uitzondering van de twee hoekwoningen zijn bij alle rijenwoningen de entreedeuren aan de voorzijde gesitueerd. De plattegrond is zodanig ontworpen dat eventueel een traplift eenvoudig ingepast kan worden. De woningentrees van de halfvrijstaande woningen zijn altijd in de zijgevel gesitueerd. Door deze entrees iets meer naar voren of naar achteren te plaatsen kunnen de kopers zelf kiezen voor een plattegrond met een woonkamer aan de straatzijde of aan de achterzijde. De erker in de voorgevel geeft naast het extra gebruiksoppervlak in de woning ook een accent aan de voorgevel. Door middel van de optionele vergroting van de woning aan de achterzijde van 1,20 c.q. 2,40 meter kan het woonoppervlak nog eens extra worden vergroot. Tevens zijn er nog diverse andere opties mogelijk zoals: dubbele tuindeuren of schuifpui ter plaatse van de achtergevel, berging en/of garage, carport, bijkeuken als uitbreiding op de begane grond, een Frans balkon en aangepaste indeling op de verdieping en dakramen en/of een dakkapel ter plaatse van de zolder

Qua materialisering is er voor gekozen om het plan in rode en bruine baksteen uit te voeren, in combinatie met crème wit gekeimde gevels. De accentkaders in de voorgevels en de dakkapellen zullen worden uitgevoerd in zink, terwijl de omlijstingen bij de woningentrees worden uitgevoerd in metselwerk. De hoeken van beide rijwoningen krijgen een bijzonder metselwerkaccent. Hier wordt een verspringend metselwerk toegepast die de hoek omloopt naar de voordeur. Alle daken worden voorzien van antraciet kleurige keramische dakpannen.

In aansluiting op de architectuur zijn ook de diverse terreinafscheiding mee ontworpen. Alle toegepaste materialen zijn duurzaam en afgestemd op de bij de woningen gebruikte materialen.
De voortuinen worden door een lage haag gescheiden van het aangrenzende trottoir. De achtertuinen krijgen een afscheiding welke begroeid wordt met Hedera. Ter plaatse van het plein tussen de woningen en de MFA komt een verhoogde zitmuur met een groene invulling tot aan de tuinmuur van de aangrenzende twee woningen. De tuinmuur bestaat uit een aantal gemetselde penanten met daartussen een houten afscheiding die aan de bovenzijde wordt beëindigd door een soort pergola-achtige constructie.

Opdrachtgever
EBU
Locatie
Silvolde
Type
rijwoningen
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning, Werktekening, Bouwbegeleiding