eigentijdse notariswoning

Doetinchem

Het eerste gesprek met de opdrachtgevers vond plaats op de kavel in Doetinchem. We zouden een woning gaan bekijken en samen nadenken over de verbouw c.q. uitbreiding van een onopvallende bungalow met een ruime voortuin aan de 2e Loolaan met een schitterend uitzicht over de velden.

In de loop van de jaren zijn veel belendende woningen verbouwd of vervangen door nieuwbouw. De verbouwingen zijn zorgvuldig afgestemd op de bestaande woning en nieuwbouw voegt zicht op een geheel eigen maar zeker niet op een onprettige manier in het straatbeeld.

Tijdens het tweede gesprek was de puzzel compleet. De opdrachtgevers hadden een moodboard samengesteld om duidelijk te maken hoe zij hun nieuwe huis zagen. Deze beelden kwamen echter niet overeen met de bestaande bungalow en al heel snel ontstonden de eerste plannen voor complete nieuwbouw, waarbij het huis opvallend mocht zijn zonder op te vallen in het straatbeeld.

Bepalingen uit het bestemmingsplan werden nageplozen, plannen werden voorgelegd aan de Welstand en de eerste schetsen werden gemaakt. Uiteindelijk werd het bouwvlak zoals aangegeven in het bestemmingsplan, bepalend voor de positie van de woning.

Zo bleef de vrij diepe royale voortuin behouden waardoor het huis niet te dicht aan de straat staat.
Middels een lage taxushaag en grind als bodembedekking werd een informele voortuin gemaakt, waarbij de geparkeerde auto’s geen storend “blik” zijn, maar eerder een toevalligheid zijn. Door de haag laag te houden blijft het vrije uitzicht behouden. De achtertuin is intiem, biedt veel privacy en door de tuinmuur op de perceelsgrens voelt deze tuin aan als een soort patio.

Over de gewenste architectuur waren de opdrachtgevers heel duidelijk. Meerdere keren viel de kreet “notariswoning” maar tegelijkertijd werd duidelijk dat het bij die uitspraak ging om enkele stijlkenmerken, zoals de symmetrie in de voorgevel en in de plattegrond, een accent t.p.v. de entree van de woning en de opgetilde goot t.o.v. de verdiepingsvloer. Tijdens de gesprekken werd ook steeds duidelijker dat men op zoek was naar een ontwerp dat zeker niet historiserend was, maar juist een eigen twist zou gaan geven aan een vertrouwd thema.

Met name het kleurgebruik, lichtgrijze gevels, goten en overstekken, een heel vlakke antracietkleurige dakpan en een donkergrijze natuursteen trasraam in combinatie met de ingetogen aankleding van de tuin zijn bepalend geweest voor de eigentijdse uitstraling van het geheel. Hierdoor voegt de woning zich opvallend onopvallend in het totale straatbeeld.

Opdrachtgever
anoniem
Locatie
Doetinchem
Type
vrijstaand woonhuis
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp
Aanvraag omgevingsvergunning