bedrijfshal met kantoorpand

’s-Heerenberg

De opdracht voor het ontwerpen van een bedrijfshal met kantoorgedeelte zou al vrij snel na het eerste gesprek met de opdrachtgever een heel andere wending krijgen. Zoals iedere opdrachtgever van dit soort gebouwen wil dat zijn pand een zekere uitstraling krijgt, wilde de opdrachtgever bij dit pand duidelijk iets meer.

Als eigenaar van een firma op het gebied van duurzame energie moest de nieuwbouw van het pand deze uitstraling meekrijgen en/of de ruimte bieden om duurzame energie op te wekken.
M.a.w. er zou ruimte moeten komen voor collectoren, het gebouw moest een hoogwaardige isolatie krijgen en kantoorruimtes moesten aan de zuidwest zijde gesitueerd worden.
Maar ook de indeling van het kantoorpand en de bedrijfshal hebben iets meegekregen van dit duurzame concept. Zo is de bedrijfshal in twee separate hallen gesplitst en het kantoorgedeelte kan zelfs op eenvoudige wijze in vier kleine zelfstandige kantoorunits gesplitst worden. Waardoor eventueel snel op een wisselende vraag aan kantoorruimtes op de markt gereageerd kan worden, zonder grote ingrijpende verbouwingen.

Bij de keuze van de kavel en de voorschriften van het bestemmingsplannen zijn steeds de uitgangspunten van de opdrachtgever leidend geweest.

Het uiteindelijke plan voorziet dan ook in de wensen van de opdrachtgever. Het kantoorgedeelte is op het zuidwesten gesitueerd en als representatief gedeelte uitgevoerd in baksteen van een plaatselijke fabrikant. De bedrijfshal is gesitueerd aan de (koude) noordzijde en fungeert als een buffer naar het kantoorgedeelte. Door het hoogte verschil tussen de bedrijfshal en het kantoorgedeelte kunnen de geplande PV zonnecollectoren eenvoudig op het platte dak van het kantoorpand gesitueerd worden, zonder direct in het oog te springen. Dit is mede gedaan omdat men vooral de aandacht wil vestigen op de twee grote vrijstaande zonnevangers aan de voorzijde. Deze draaien met de zon mee om een optimale opbrengst qua energie mogelijk te maken.

Opdrachtgever
CEAP B.V.
Locatie
’s-Heerenberg
Type
bedrijfshal met kantoor
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning