woonhuis aan de rand van de woonbebouwing

Ruurlo

Voor een gezin met 2 jonge kinderen is dit woonhuis in Ruurlo ontworpen.
De bouwkavel ligt op de overgang van het plan “woonbebouwing“ en het open landschap, richting Borculo aan de rand van Ruurlo. Het bestemmingsplan en de welstandsnota voorzagen in een architectuur die aansluiting zou gaan zoeken bij de bestaande agrarische bebouwing in de omgeving. Daarnaast zochten de opdrachtgevers naar een eigentijds woonhuis met veel open leefruimte.

Het werd een zoektocht naar architectuurvormen zoals een hooiberg, boerderij tot aan de kapschuur. Allemaal architectuurvormen die heel goed zouden passen in de omgeving. Uiteindelijk is er gekozen voor een moderne variant van een kapschuur waaronder een ander gebouw is geschoven.

Het grote dak is een duidelijke verwijzing naar de kapschuur, met zijn lage en hoge goten. Onder dit dak bevinden zich de leefruimtes. Deze ruimte is als een grote open ruimte uitgewerkt, die zelfs doorloopt tot op de ruimte boven het tweede bouwvolume. Aan de zijde van de hoge goot is er een gebouw onder het dak geschoven waarin de werkkamer, bijkeuken, slaapkamers en badkamer zijn ondergebracht.

Een tweede zoektocht werd de materiaalkeuze van het rietendak, houten gevels tot aluminium en sierpleister. Uiteindelijk is er voor gekozen om naast de eigentijdse architectuur ook een eigentijdse materiaalkeuze toe te passen. Hierdoor wordt voorkomen dat er een heel letterlijke vertaling van agrarische architectuur zou gaan ontstaan. Aluminium voor het grote dak en wanden afgewerkt met een sierpleister voor het bouwblok onder het grote dak. Door de gevels onder het grote dak rondom zoveel mogelijk in glas uit te voeren komt de grens tussen binnen en buiten bijna te vervallen. Doordat er aan de rechterzijde van de woning een wadi gemaakt is blijft deze zeer transparante ruimte toch een privé ruimte.

Opdrachtgever
anoniem
Locatie
Ruurlo
Type
vrijstaand woonhuis