Sint Franciscus-School en Kulturhus De Borg

Babberich

Het Kulturhus in Babberich is gerealiseerd op de plek waar het voormalige dorpshuis was gevestigd nabij de kerk. Het nieuwe plein geldt als een entree naar de kerk, het Kulturhus en de woonbuurt het ’s Herenhof. Aan dit plein zijn twee ‘stedelijke wanden’ aanwezig die het plein omkaderen terwijl aan de zuid- en westzijde het plan omzoomd wordt door groen. Onderdeel van het Kulturhus zijn de 8-groepen basisschool St. Franciscus, kinderdagverblijf kinderdagverblijf De Kangoeroe¬†alsmede een gymzaal beschikbaar voor alle gebruikers.

 

De voormalige school was verouderd en voldeed zowel bouwkundig als onderwijstechnisch gezien niet meer aan de huidige en toekomstige eisen en wensen. Daardoor is er voor nieuwbouw op een andere locatie gekozen waarbij de school als onderdeel van het Kulturhus te Babberich is opgenomen. De winst van een school in het Kulturhus betekend in dit geval dat door subsidies van de gemeente er een royale gymzaal gerealiseerd kon worden die voor iedere partij in het Kulturhus te gebruiken is. Een bijkomend voordeel bij het vieren of organiseren van een groot feest er door alle gebruikers gebruik gemaakt kan worden van de grote zaal.

 

De school heeft in totaal acht lokalen die verdeelt zijn over twee bouwlagen. Het binnenplein is het hart van het gebouw en middels een vide met opgetild dak kan er licht van boven toetreden. De podiumtrap maakt de verbinding tussen de twee bouwlagen. Een lift kan voor minder valide mensen gebruikt worden. De overmaat aan ruimte in het binnenplein kan goed gebruikt worden voor extra (verwerkings)ruimte van de groepen op de begane en eerste verdieping. De mee ontworpen blikvangers in het interieur zijn de kasten die gelden als scheiding tussen de gang en het lokaal. Ze bevatten bergruimte, een spoelbak in het lokaal en dienen als vitrines om de werkstukken tentoon te stellen. Zowel de kasten als de lambrisering in de gangen en de lokalen zijn uitgevoerd in een eikenhouten materiaal met verschillende gekleurde accenten. Aan het plein bevindt zich de hoofdentree van het Kulturhus. Het kinderdagverblijf is via deze entree te bereiken en heeft hier een afgescheiden buitenruimte.

 

Beiden zijn volgens het principe van frisse scholen gerealiseerd.

Opdrachtgever
Gemeente Zevenaar
Locatie
Babberich
Type
basisschool en Kulturhus
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning