Een mens is nooit te oud om nog eens een nieuwe stap te zetten op de woningmarkt, dat dachten ook de initiatiefnemers van het project de Zwanenpoort in Varsseveld.
Geen ontwikkelaar, geen woningcorporatie, maar een groep van circa 18 vijfenvijftig plussers stond aan de wieg van dit unieke project. Hun wensen waren heel helder. Iedereen wilde een volwaardig eigen appartement, een plek die geborgenheid zou geven waar men met leeftijdsgenoten samen dingen zou kunnen organiseren. Maar ook een plek waar men zorg zou kunnen krijgen als dat nodig mocht zijn.
De locatie van de voormalige supermarkt aan het Grutterinkpad in Varsseveld bleek al heel snel een ideale plaats te zijn voor dit project. In het centrum, dus dicht bij alle voorzieningen die je dagelijks nodig hebt. Maar ook op een plaats waar het groen heel diep in het centrum komt en je ook het gevoel van ruimte krijgt.
Bij Henk Veerman van Wonion vonden we een gewillig oor en werden de plannen besproken en gekeken welke mogelijkheden er voor een samenwerking o.d. waren. Er werd een prijsvraag onder een aantal architectenbureaus uit geschreven en samen met ons als winnend architectenbureau kregen de plannen verder vorm.
Het gebouw bestaat uit twee gebouwen in 3 bouwlagen, het eerste bouwdeel bevat met name de gemeenschappelijk voorzieningen zoals de bergingen, een gemeenschappelijk ruimte met patio en nog een drietal appartementen. Qua architectuur sluit dit gedeelte aan bij de bestaande bebouwing en maakt daardoor ook de bestaande straatwand. Het tussenlid bevat de entree van het gebouw en is zo transparant mogelijk gehouden waardoor de beide bouwdelen duidelijk los van elkaar zijn gekomen en er ook een doorkijk naar het achterterrein ontstaat.
De overige appartementen bevinden zich in een lange vleugel langs het Grutterinkpad, waar zich aan de straatzijde een houten galerij bevind als ontsluiting. De keuken van de appartementen, de woonkamer en de hoofdslaapkamer zijn aan de achterzijde gesitueerd en daar ervaar je als bewoner hoe bijzonder het wonen in het centrum kan zijn. Qua materiaal en architectuur onderscheidt zich dit gedeelte van het gebouw dat aansluit op de bestaande bebouwing. Grote glasvlakken en een meer eigentijdse architectuur bepalen hier het totaal beeld.
Het parkeren voor een dergelijk groot gebouw is opgelost door een knip te maken in het aantal parkeerplaatsen. Een beperkt aantal aan de voorzijde, voor bewoners die wat moeilijker te been zijn inclusief taxi plaats en aan de achterzijde de overige benodigde plaatsen, opgenomen tussen de bestaande bomen die gespaard zijn gebleven.
Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning, Werktekening, Bouwbegeleiding