8 + 18 appartementen incl. stallingsgarage aan de Kapperallee/Eefdesebeek

Eefde

Woningen die niet meer voldoen aan de huidige woonwensen en een vraag naar andere woningtypes zijn de aanleiding geweest voor de nieuwbouwplannen in Eefde. Voor het totale project werd er in overleg met de welstand en de stedenbouwkundige een nieuwe opzet ontworpen voor de buurt, verdeeld in meerdere fases en in diverse woningtypes. Het totale plan bestaat uit een zorgcomplex, eengezinswoningen (huur en koop) en twee appartementengebouwen met hieronder een stallingsgarage.

 

De appartementen met de stallingsgarage waren voor de opdrachtgever qua omvang en typologie geheel nieuw. De appartementen kwamen ter vervanging van een aantal bejaardenwoningen. Ze moesten ruim van opzet zijn, ruimte bieden voor zorg aan huis en de bewoners ook een gevoel van veiligheid geven. Gezien de bijzondere ligging aan de Eefdesebeek zou de architectuur met name moeten reageren op deze unieke locatie.

 

Een gevoel van veilig wonen en comfort wordt met name gecreƫerd door de afgesloten halfverdiepte stallinggarage onder de beide appartementengebouwen en de directe toegang tot de woningen vanuit de stallinggarage alsmede de afgesloten entreeportalen en galerijen.

 

Met de keuze van de halfverdiepte stallingsgarage wordt er ingespeeld op het wonen aan de Eefdesebeek. De beek wordt namelijk door een bescheiden dijklichaam van de achtergelegen buurt gescheiden. Door deze keuze qua stallingsgarage komt het peil van de onderste woningen gelijk te liggen met de bovenkant van de dijk en kijk je over de dijk op het water. Aan de beide langsgevels van de appartementengebouwen is een houten constructie aangebracht. Aan de buurtzijde is de gevel in gebruik als galerij en aan de zijde van de beek in gebruik als terras/balkon aan het water. Tevens hebben de beide langsgevels een houten gevelbekleding en topgevels waardoor de architectuur de sfeer van een rijtje dijkhuisjes oproept.

Opdrachtgever
IJsseldal Wonen
Locatie
Eefde
Type
zorgcomplex, eengezinswoningen en appartementen
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning