multifunctioneel ontmoetingscentrum en verzamelgebouw

Ruurlo

Kulturhus

Eén gebouw waarin verschillende instellingen en organisaties diensten verlenen aan de inwoners, met een ‘dorpsplein’ waar bezoekers elkaar ontmoeten. Dat is het Kulturhus.

Samen onder één dak

Het Kulturhus (spreek uit: kultuurhuus) komt oorspronkelijk uit Zweden. Het idee erachter is dat maatschappelijke voorzieningen, informatie en (zakelijke) dienstverlening onder één dak worden samengebracht. De deelnemende organisaties delen één gebouw en werken daarin ook samen. Ze beheren het gebouw gezamenlijk en streven ernaar om hun diensten en programma’s op elkaar af te stemmen en waar mogelijk te integreren. In dat laatste schuilt ook de meerwaarde van een Kulturhus ten opzichte van een dorpshuis of een multifunctioneel centrum. Deze hebben meer de functie van een bedrijfsverzamelgebouw waarbij de gebruikers vaak een eigen voordeur hebben.

Licht ontwerp

Het Kulturhus Ruurlo is ontworpen door Arnoo Holleman van Architektengroep Gelderland. Het plan is het resultaat van intensief overleg tussen de architect en de gebruikers. Het gebouw bestaat uit drie delen die samen een gebogen lijnenspel vormen. Door het gebruik van patio’s, glazen wanden en verhoogde gevels kan het daglicht op veel plaatsen binnenkomen. De foyer fungeert als centrale ontmoetingsplaats binnen het gebouw, als een soort dorpsplein.

Het ontwerp van het Kulturhus houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu. Het is bijvoorbeeld zó ontworpen dat zon en licht als natuurlijke energiebronnen maximaal rendement opleveren. Het gebouw is verder optimaal geïsoleerd en zeer energiezuinig. Het gebruik van duurzame en onderhoudsarme materialen met een lange levensduur beperkt het onderhoud tot een minimum.

De gebruikers

De gebruikers hebben hun eigen ruimte in het Kulturhus. Sommige instellingen en verenigingen delen hun onderkomens of maken desgewenst van elkaars ruimten gebruik.

De grote zaal wordt voor diverse uitvoeringen en exposities gebruikt door Kunstkring Ruurlo. Avonturijn en De Harlekijn gebruiken de grote zaal voor de jaarlijkse ouderbijeenkomsten. Sophia’s Lust, De Triangel, Sensire De Slinge en ANBO gebruiken naast de grote zaal de foyer voor hun activiteiten.

In de buitenruimte van de ene vleugel spelen kinderen van Avonturijn, De Harlekijn en De Lichtenvoorde. Zij maken alle drie gebruik van de aanwezige wasruimte. De slaapvertrekken worden zowel door Avonturijn als De Lichtenvoorde gebruikt. Avonturijn en De Harlekijn delen de teamkamers. In deze vleugel heeft De Triangel een aantal geluidsarme lesruimten op de bovenverdieping.

Op de begane grond van de andere vleugel is de ruimte die direct grenst aan de foyer ingericht door De Dobbelsteen. Hier leent deze speel-o-theek speelgoed uit aan haar leden. Kunstkring Ruurlo en de praktijken voor Fysiotherapie en Cesar Oefentherapie gebruiken de bovenverdieping. Ook het Hof met een centraal loket voor informatie, advies en bemiddeling op het gebied van wonen, welzijn en zorg is te vinden op de bovenverdieping. De benedenverdieping wordt gebruikt door de drie huisartsen van huisartsenpraktijk de Linde en heeft een eigen ingang.

Opdrachtgever
ProWonen
Locatie
Ruurlo
Type
Kulturhus
Omvang opdracht

Voorlopig ontwerp, Definitief ontwerp, Aanvraag omgevingsvergunning, Werktekening, Bouwbegeleiding